, , ,

Schenken met de warme hand

Erfbelasting is een van de meest vervelende belastingen. Er is het hele leven al belasting betaald over het vermogen en als iemand komt te overlijden moeten de erfgenamen weer belasting betalen. Afhankelijk van de grootte van je vermogen…
, , , , , , ,

Alles wat je moet weten over UBO’s en het UBO-register

Sinds 27 maart 2022 moeten meer dan 1,5 miljoen bedrijven en organisaties in Nederland hun UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) inschrijven in het UBO-register. Dit wordt beheerd door de Kamer van Koophandel. Maar wat is een UBO precies en…
, , , ,

Grensoverschrijdende buurman?

Stel je voor: je hebt een prachtige tuin en je nieuwe buurman besluit dat een stukje van jouw tuin wel heel mooi zou passen bij zijn eigen tuin. Hij plaatst een hek en doet alsof hij al jaren eigenaar is van dat stukje grond. Dit soort situaties…
, , ,

Navigeren in liefde en wet: Kies bewust tussen een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenwonen

Het is zover. Jullie besluiten voor elkaar te kiezen, maar welke ‘relatievorm’ past daar dan bij? En is dat bezoekje aan de notaris nou echt nodig? Er zijn vele keuzes die gemaakt moeten worden. Gaan we ‘gewoon’ samenwonen of kiezen…
, , ,

Ook een hekel aan belasting betalen? Denk aan de kleinkinderen!

Weinig mensen vinden het leuk om belasting te betalen en helemaal na een overlijden.Erfbelasting wordt gezien als een van de meest oneerlijke belastingen, want er is tijdens leven al vele malen belasting over betaald en na het overlijden komt…
, , , ,

Erfdienstbaarheden: leg ze vast en voorkom discussies

"Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen." Een iconische zin uit 'de Rijdende Rechter', waarin burenruzies op de televisie worden uitgevochten. Grensgeschillen, overhangende takken en wie wel of niet over welk pad mag lopen,…
, , ,

Geldlening en hypotheek

Elke dag worden er huizen gekocht en verkocht, en nieuwe hypotheekakten getekend. De afspraken over de brandgang moeten worden uitgelegd of er wordt een verjaring vastgelegd.Vrijwel dagelijks maak ik notariële akten, neus ik in wetteksten…
, ,

De ideale wereld van een notaris

In de 20 jaar die ik in het notariaat werk is het al heel vaak voorgekomen dat mensen iets ‘niet’ geregeld hadden. Zo ben ik al vaak gebeld dat er nog met spoed een testament opgemaakt moet worden, omdat vader of moeder ernstig ziek is…
, , , , , , ,

De digitale algemene vergadering

Na corona zijn er nog maar weinig organisaties die zonder kunnen: de mogelijkheid om digitaal te vergaderen. Maar hoe is dat nu eigenlijk geregeld? Tijdens de corona-pandemie is de Tijdelijke Wet Covid in werking getreden. Op grond van die…
,

Wat is een levenstestament?

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor het levenstestament. Met deze aandacht komt ook de verwarring. Vaak wordt gedacht dat het levenstestament (bijna) gelijk is aan het ‘gewone’ testament. Maar dat is het zeker niet. We zullen…