, ,

De ideale wereld van een notaris

In de 20 jaar die ik in het notariaat werk is het al heel vaak voorgekomen dat mensen iets ‘niet’ geregeld hadden. Zo ben ik al vaak gebeld dat er nog met spoed een testament opgemaakt moet worden, omdat vader of moeder ernstig ziek is en ‘niets’ heeft geregeld. Maar bij aankomst in het ziekenhuis blijkt de betreffende persoon zo ziek te zijn, dat diegene niet meer in staat is om aan te geven hoe hij of zij het geregeld wil hebben…. Dan moet ik helaas mijn pen weer in mijn tas stoppen en de familie laten weten dat ik niks meer kan doen en de wet alles zal uitwerken. Dat zijn geen leuke mededelingen natuurlijk. Het zijn mededelingen die heel makkelijk te voorkomen zijn door op tijd je zaken te regelen.

En nu, notaris?

Laatst werd ik gebeld door een man die vertelde dat zijn moeder was overleden, maar dat vader nogal ‘vergeetachtig’ is. Hij vroeg me wie nu alles kon regelen voor vader, want hij moest ook het huis gaan verkopen. Vader bleek geen levenstestament te hebben opgesteld, maar wel een gewoon testament. Ik legde uit dat een gewoon testament alleen van toepassing is bij overlijden en dat een levenstestament bedoeld is voor iemand die nog in leven is, maar het niet meer weet en de eigen zaken dus niet meer kan regelen.
In een levenstestament kun je een gevolmachtigde aanwijzen die jouw zaken dus mag regelen als je het zelf niet meer weet. Vaak zijn dat de kinderen of een partner. Zij mogen dan bijvoorbeeld rekeningen betalen, schenkingen doen of zelfs een huis verkopen. Zo voorkom je dat er niks geregeld kan worden.
De vergeetachtige vader was dus helaas vergeten om een levenstestament op te maken en bleek ook gewoon echt dementerend te zijn toen ik doorvroeg.
“En nu, notaris?” vroeg de zoon. “Tja, dan zal er via de rechter een bewindvoerder benoemd moeten worden,” zei ik. Het nadeel daarvan is dat het best een tijd duurt voordat dit geregeld is en dat de rechter dan toch ook toestemming moet geven om het huis te verkopen. En als er dan een flinke verkoopopbrengst is, mag die ook niet zomaar aan de kinderen worden geschonken, dan gaat weer de rechter kijken of die schenkingen wel in het belang van vader zijn en of die vaker dat soort schenkingen heeft gedaan.

Maak het jezelf en de notaris makkelijker

In de ideale wereld heeft iedereen op tijd een testament en een levenstestament bij de notaris laten opmaken. Als er dan iets gebeurt, is alles goed geregeld en kan alles goed worden afgewikkeld conform de eigen wensen.
Zo’n ideale wereld zal natuurlijk nooit bestaan. Maar denk er al eens over na en voorkom dat je te laat bent om zaken te regelen. Maak het makkelijk, voor jezelf én de notaris.
Bij ons kun je altijd een afspraak maken om de mogelijkheden eens door te nemen; de koffie staat klaar!