Trouwen

Als je gaat trouwen zonder huwelijkse voorwaarden dan trouw je in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. Je hebt misschien wel eens van algehele gemeenschap van goederen gehoord. Als je voor 1 januari 2018 bent getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden, dan ben je ook nu nog in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Dat houdt in dat dan al jullie bezittingen én schulden van jullie samen zijn geworden.

Soms is dat helemaal niet handig. Bijvoorbeeld als één van jullie een studieschuld heeft of als één van jullie veel meer spaargeld heeft dan de ander. Daarom is de wet vanaf 1 januari 2018 veranderd en vanaf dat moment trouw je (zonder voorwaarden) in de beperkte gemeenschap van goederen.

Misschien denk je nu dat alles dan gescheiden is en blijft. Maar dat is niet het geval. En eerlijk toegegeven, soms is het best ingewikkeld om het kort en duidelijk uit te leggen. Zeker omdat jouw situatie net anders is dan bij een ander.

Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden kunnen nog altijd een goed idee zijn. Bijvoorbeeld wanneer dit bij jullie speelt:

  • Jullie willen juist wél dat alles van jullie gezamenlijk wordt
  • Sommige zaken wil je gezamenlijk hebben/maken andere zaken wil je gescheiden houden
  • Wanneer je een eigen onderneming hebt

Huwelijkse voorwaarden moet je tekenen bij de notaris voordat je gaat trouwen. Dus zorg dat je tijdens het plannen van jullie ideale trouwdag ook tijd vrijmaakt om bij ons langs te komen zodat we je vragen kunnen beantwoorden. Als het nodig is kunnen we dan de akte naar jullie wensen opmaken en uitleggen. Daarna kan de akte door jullie getekend worden bij ons, zodat je met een gerust hart ‘ja’ kunt zeggen tegen elkaar.

Meer over leven en erven

Meer over leven en erven

De ideale wereld van een notaris

Wat is een levenstestament?