Geregistreerd partnerschap

Als je een geregistreerd partnerschap aangaat dan regel je dat bij de gemeente. Net als wanneer je gaat trouwen. Het is dus echt iets anders dan een samenlevingscontract.

We zijn het met je eens dat de term ‘geregistreerd partnerschap’ een beetje misleidend overkomt. Dat kunnen we helaas niet veranderen. Wat wij wél kunnen doen is jullie alles vertellen over wel of geen partnerschapsvoorwaarden opmaken. Want een geregistreerd partnerschap heeft dezelfde gevolgen en regels als bij trouwen. Bij een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden ontstaat er tussen jullie een ‘beperkte gemeenschap van goederen’.

Je hebt misschien wel eens van een algehele gemeenschap van goederen gehoord. Als je voor 1 januari 2018 geregistreerd partner bent geworden zonder voorwaarden, dan is ook nu nog de algehele gemeenschap van goederen van toepassing. Dat houdt in dat al jullie bezittingen én schulden van jullie samen zijn geworden. Soms is dat helemaal niet handig. Bijvoorbeeld als één van jullie een studieschuld heeft of als één van jullie veel meer spaargeld heeft dan de ander. Daarom is de wet naar de beperkte gemeenschap van goederen aangepast.

Misschien denk je nu dat alles dan gescheiden is en blijft. Maar dat is niet het geval. En eerlijk toegegeven, soms is het best ingewikkeld om het kort en duidelijk uit te leggen. Zeker omdat jouw situatie net anders is dan bij een ander.

Partnerschapsvoorwaarden

Partnerschapsvoorwaarden kunnen nog altijd een goed idee zijn. Bijvoorbeeld wanneer dit bij jullie speelt:

  • Jullie willen juist wél dat alles van jullie gezamenlijk wordt
  • Sommige zaken wil je gezamenlijk hebben/maken, andere zaken wil je gescheiden houden
  • Wanneer je een eigen onderneming hebt

Partnerschapsvoorwaarden moet je tekenen bij de notaris voordat je naar de gemeente gaat. Dus zorg dat je tijdens het plannen van jullie ideale dag ook tijd vrijmaakt om bij ons langs te komen zodat we jouw vragen kunnen beantwoorden.  Als het nodig is kunnen we dan een akte die past bij jullie wensen opmaken die jullie voor de grote dag kunnen tekenen bij ons, zodat je met een gerust hart ‘ja’ kunt zeggen tegen elkaar.

Meer over leven en erven

Meer over leven en erven

De ideale wereld van een notaris

Wat is een levenstestament?