Schenken

Wanneer je gaat schenken doe je dat omdat de ontvanger het goed kan gebruiken en misschien ook wel om erfbelasting in de toekomst te besparen. Schenken kun je op meerdere manieren doen en het hoeft niet alleen om geld te gaan.

Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Het schenken van een huis
  • Het schenken van aandelen
  • Verkopen van een woning tegen een lagere koopsom dan de WOZ

Wanneer je iets schenkt wil je dat natuurlijk zo voordelig mogelijk doen. Jaarlijks worden de nieuwe belastingvrije bedragen bekend gemaakt.

Ook zonder geld over te maken kun je toch schenken. Dit noemen we ‘schenken op papier’ en kan onderdeel zijn van een planning om over een aantal jaren zo voordelig mogelijk je vermogen over te brengen naar bijvoorbeeld je (klein)kinderen.

Bij een schenking op papier wordt bij de notaris (in een notariële akte) vastgelegd dat je geld schenkt, maar dat je het nog niet direct overmaakt naar de ontvanger. In plaats daarvan leen je dat geld weer terug van de ontvanger. Je hebt dan een schuld aan de ontvanger.

In de akte bepaal je wanneer die schuld betaald moet worden. Vaak bepaal je dat die schuld verrekend moet worden op het moment dat je overlijdt. Zo kun je veel erfbelasting besparen.

Meer over leven en erven

Meer over leven en erven

De ideale wereld van een notaris

Wat is een levenstestament?