Verklaring van erfrecht

In een verklaring van erfrecht staat vermeld wie de erfgenamen zijn van de persoon die overleden is. Soms staat er ook in dat één of meer personen namens die erfgenamen mogen optreden. Dat kan heel handig en gemakkelijk zijn om te hebben wanneer er na een overlijden van alles geregeld moet worden bij bijvoorbeeld de bank, de gemeente, de energiemaatschappij en/of verzekeringsmaatschappij.
Wel zo fijn dat je dan niet telkens allerlei bewijsstukken hoeft te laten zien; met die verklaring in de hand kun je dan heel veel regelen. Je hebt immers wel genoeg aan je hoofd.

De notaris zoekt uit of er een testament is en er wordt gekeken wat daarin staat. Daarna worden alle erfgenamen opgezocht en gecontroleerd. Misschien staat er in het testament wel iemand genoemd die de zaken direct na overlijden mag regelen namens de erfgenamen. Dit noemen we een executeur.

Maar ook als de overledene niemand heeft aangewezen, kunnen de erfgenamen samen volmacht geven aan één of meer personen die bepaalde zaken mogen regelen. Ook dat staat dan vermeld in de verklaring van erfrecht. Handig wanneer je allerlei abonnementen moet opzeggen of bijvoorbeeld een woning moet verkopen.

Als je erfgenaam bent is het ook van belang dat je een keuze maakt. Het is belangrijk dat je hier niet te lang mee wacht, want anders heb je misschien onbedoeld al een keuze gemaakt doordat je bijvoorbeeld al spulletjes hebt verkocht van de overledene. Zeker als je niet precies weet of er schulden zijn is het verstandig je eerst te laten informeren over de risico’s. Wij helpen je daar natuurlijk graag mee!

Zuiver aanvaardenBeneficiair aanvaardenVerwerpen
Ben je aansprakelijk voor de schulden?
Moet je dit melden bij de rechtbank? maar meestal zal de notaris je wel een verklaring laten tekenen wij regelen dit voor jou wij regelen dit voor jou

Meer over leven en erven

Meer over leven en erven

De ideale wereld van een notaris

Wat is een levenstestament?