Certificering aandelen

Als aandeelhouder heb je rechten binnen de vennootschap. Meestal gaat het dan om financiële rechten, zoals recht op winst, én daarnaast het recht op zeggenschap, zoals stemrecht.
Wanneer de aandelen in een vennootschap gecertificeerd worden kan je deze rechten van elkaar scheiden en dat kan interessant zijn.

De aandeelhouder draagt alle aandelen over aan een niet op te richten stichting administratiekantoor (STAK). Deze stichting geeft dan op zijn beurt certificaten uit aan die ex-aandeelhouder. De certificaten geven aan de certificaathouders recht op de financiële rechten zonder de zeggenschap. Die zeggenschap blijft achter bij het bestuur van de STAK. Zo regel je dat de bedrijfsopvolging alvast goed geregeld is, ook wanneer er onverwachte omstandigheden voordoen.

Doordat het bestuur van de stichting de zeggenschap heeft kan dit bestuur alvast een opvolgende bestuurder benoemen zodat de onderneming door kan gaan. Ook wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een overlijden. Zo belast je de gezamenlijk erfgenamen hier niet mee. Bovendien kan het lastig zijn om overeenstemming te krijgen tussen de erfgenamen terwijl het voor de voortzetting en ontwikkeling van de onderneming belangrijk is er een bestuur is dat slagvaardig is.

Graag adviseren we je verder over alle mogelijkheden die er zijn en wat het beste bij jouw onderneming past. Zo kunnen we voor een passende regeling komen waarmee je goed voorbereid bent voor de toekomst. Wij helpen jou graag, dus aarzel niet en neem contact met ons op!

Meer over ondernemen

Meer over ondernemen

De digitale algemene vergadering