Splitsing

Een appartementsrecht (of appartement) is een bijzonder soort eigendom. Je bent namelijk samen met al je buren in het gebouw eigenaar van het gehele complex. Gelukkig is in de splitsingsakte wel vastgelegd dat alleen jij in jouw woning mag komen. Je buurman mag dus niet zomaar komen binnenwandelen.

Omdat je met z’n allen eigenaar bent van het gehele gebouw zorgen jullie ook samen voor het onderhoud daarvan. Dat wordt gedaan door de Vereniging van Eigenaars waar iedereen verplicht lid van is. Samen spaar je in een fonds om alle onderhoudswerkzaamheden te kunnen uitvoeren en je regelt samen de opstalverzekering van het gehele gebouw.

Wat de spelregels zijn is vastgelegd in de splitsingsakte. Die splitsingsakte wordt altijd bij de notaris gemaakt en getekend. Dit kan van toepassing zijn voor hele grote gebouwen met veel verschillende woningen, bergingen en parkeerplaatsen. Maar het is ook mogelijk een splitsingsakte te maken voor een winkel met een bovenwoning. Dat kan handig zijn wanneer je zelf de winkel wil houden, maar je de bovenwoning wil verkopen aan iemand anders. Zonder splitsingsakte kan dit namelijk niet.

Wanneer je een bestaand gebouw of een nieuw te bouwen gebouw wil spitsen in appartementsrechten dan kunnen wij je hierbij helpen. Ook wanneer je zelf al in een appartement woont en je graag uitleg wil hebben over de inhoud van jouw splitsingsakte kun je contact met ons opnemen en dan nemen we het samen met jou door.

Meer over wonen

Meer over wonen

Erfdienstbaarheden: leg ze vast en voorkom discussies

Geldlening en hypotheek

Meer over overdrachtsbelasting